În primăvara acestui an, Parohia Andronache, din Protoieria Sector 2 Capitală, a semnat un parteneriat de colaborare cu Școala Gimnazială nr. 40, sector 2, București, în vederea asigurării unei mai bune educații religioase pentru copiii și tinerii din parohie și, totodată, în susținerea orei de religie în școală.
Pentru ca obiectivele acestui parteneriat să fie puse în practică, preoții slujitori de la parohia Andronache, Nicolae Dumitrașcu și Ioan Pantilimonescu au propus organizarea unui pelerinaj la mai multe mănăstiri și muzee, costurile fiind asigurate de parohie.
Astfel, în ziua de 29 septembrie 2015, un grup de 46 de copii de la clasele a III-a și a IV-a, însoțiți de cadre didactice – profesori învățători, profesor de religie, precum și de cei doi preoți slujitori la biserica Sf. Gheorghe Andronache, au pornit la drum pentru a descoperi practic noi cunoștințe sau pentru a le sistematiza pe cele deja învățate, cu privire la locașurile de cult, la slujbe, la învătături de credință și multe altele.
Cel dintâi obiectiv a fost mănăstirea Ghighiu, unde copiii au participat parțial la Sf. Liturghie, s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului (Siriaca) și au ascultat câteva referințe privind istoricul mănăstirii dar și sfaturi folositoare pentru viața unui mic creștin. Apoi, copiii au vizitat Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești, unde, cu ajutorul ghidului, au făcut o incursiune în timp, observănd cu atenție instrumentele de măsurare a timpului – adevărate opere de artă. Itinerariul a continuat cu vizitarea mănăstirii Zamfira, prima biserică pictată de Nicolae Grigorescu, unde copiii au ascultat cu mult interes sfaturile maicii ghid. Următoarea oprire a fost la Posada, unde îi aștepta Muzeul Cinegetic, ale cărui exponate i-au încântat și bucurat nespus pe copii. Aceștia au primit din partea ghidului o mulțime de informații interesante despre animalele prezente în expoziție. Cea de-a treia mănăstire vizitată a fost Sinaia, ctitoria spătarului Mihail Cantacuzino (1695), unde copiii s-au rugat și au aprins lumănari. Pentru că se afla foarte aproape, grupul de mici pelerini a pornit într-o scurtă drumeție spre castelul Peleș, reședința regelui Carol I și a succesorilor lui, pe care au putut-o admira de aproape. Acesta fiind ultimul punct al călătoriei, copiii s-au întors acasă plini de emoții și amintiri frumoase.
Acest pelerinaj a oferit tuturor celor implicați, preoți, profesori, elevi, părinți, prilejul unei mai bune cunoașteri, al înțelegerii nevoilor spirituale și intelectuale a copiilor, al punerii în practică a cunoștințelor religioase, al promovării valorilor creștine, al manifestării sentimentului religios, al evidențierii importanței orei de religie alături de celelalte discipline din trunchiul comun.
Prin preoții slujitori, Parohia Andonache este implicată activ în educația copiilor și tinerilor din cadrul ei, în promovarea credinței dreptmăritoare în rândul celor mici, și dorește să extindă și să diversifice astfel de activități, mai ales că beneficiarii ei sunt foarte încântați și dornici să participe la ele cu entuziasm și determinare.
[nggallery id=11]