SCURT ISTORIC AL PAROHIEI ANDRONACHE

Biserica Sfântul Gheorghe – Andronache se află aşezată în partea de răsărit a Capitalei, străjuită de Pădurea Andronache şi râul Colentina, enoria ei învecinându-se la răsărit cu paro¬hia Uniunea Voluntarilor, la apus cu parohia Sf. Vineri – Colentina, la nord cu Pădurea Andronache, pe liziera căreia trece calea ferată Bucureşti – Constanţa, iar la sud cu parohiile Înălțarea Sfintei Cruci și Ion Creangă.

Biserica are o vechime de peste 124 de ani, fiind construită pe moşia lui Gheorghe Niculescu-Andronache, fonda¬torul iniţial al bisericii de la care a căpătat numele de Andronache.
Primele locuinţe în cartierul Andronache au apărut în ju¬rul anului 1900, după construcţia bisericii care a fost zidită lângă conacul moşiei fondatorului şi lângă o clădire ce era folosită drept cazarmă la acea vreme şi, mai târziu, a fost transformată în Şcoală primară a cartieruluiAndronache.
La început, locuinţele enoriaşilor au fost modeste şi legate între ele de drumuri neamenajate, iar co¬municarea cu capitala era foarte greoaie, având de mers 4 km distanţă până la marginea capitalei, respectiv„Bariera Moșilor”.


Biserica Andronache a cărei construcţie a fost în¬cepută în anul 1890, a fost terminată în anul 1900, purtând hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe– după numele cti¬torului Gheorghe Niculescu Andronache. În anul 1906 a fost finalizată și pictura bisericii, realizată în stil neoclasic, în ulei, de către pictorul italian Oreste Cantini.
Acest sfânt locaş a fost ridicat cu osteneala evlavioaselor familii Alexandra Gh. Ioanin şi sora sa, Elena Vlădoianu, ca o împlinire a dorinţei arzătoare a dreptcredincioşilor părinţi, Eufrosina şi Gheorghe Niculescu-Andronache.


Biserica construită în stil eclectic: neobiznatin și neoromantic, având influențe specific stilului din perioada de efificare, anume, stilul national (neoromânesc). Impunătoare prin armonia formelor și a volumelor, biserica se înscrie în categoria bisericilor în plan triconc, cu trei turle, dintre care una pe naos și, două mai mici, pe pronaos.
La intrarea în biserică, patru stâlpi susţin un fru¬mos baldachin din piatră, pe bolta căruia este pictat Sf. Ierarh Nicolae, în mijloc, iar în dreapta şi în stân¬ga câte un porumbel în zbor, spre cerul înstelat. Deasupra pisaniei se află icoana Sf. Mucenic Gheorghe, iar în dreapta şi în stânga cei doi mari Apostoli Petru şi Pavel, lucrare executată în mozaic de pictorul Ion Vasu.
Suprafaţa construită a bisericii este de cca 200 mp, înălţimea de 20 m. Fațadele sfântului locaş sunt ornamentate în cărămidă şi piatră de Albeşti sculptată cu motive specifice stilului brâncovenesc.


Biserica are un aspect monumental, dominând întregul cartier prin înălţimea şi fru¬museţea ei. Curtea bisericii are 3800 mp, iar la intrare are o alee pavată, fiind străjuită de tei şi stejari se¬culari, brazi, mesteceni, tui etc., aceştia dând un aspect pitoresc.


În partea dreaptă, lângă zidul bisericii, se află mormântul ctitorilor fondatori cu cruce de marmură neagră de Suedia, precum şi stâlpi¬şori uniţi cu lanţ forjat. 
Pictura bisericii a fost restaurată în anii 1934, 1966, 1978, 1987, când s-au consolidat şi cele două turle degradate de mişcările seismice. Între anii 1975-1977 fațadele bisericii au fost reparate, decapându-se până la cărămidă vechea tencuială și tencuindu-se din nou, dar respectându-se cele două brâie de cărămidă dispuse în zimți de ferăstrău care încadrează alte două brâie din panouri decorative din similipiatră. La acestea s-au adăugat cinci brâie din cărămidă aparentă care dau o notă distinctă întregului ansamblu monumental.


În perioada 2017-2024 au avut loc ample lucrări de reparații, consolidare, restaurare și înfrumusețare menite să pună în valoare locașul de cult, dintre care cele mai importante au fost: restaurarea și conservarea picturii murale, având o suprafață de 1.119, restaurarea și conservarea iconostasului și a icoanelor, a amvonului, a axionițelor şi a mobilierului liturgic, montarea unei pardoseli noi din marmură, refacerea Sf. Mese, realizarea unui sistem nou de încălzire prin pardoseală, schimbarea tâmplăriei, incluziv montarea unor uși noi, refacerea instalației electrice și montarea unui sistem inteligent de iluminare ambientală, refacerea învelitorii din tablă și montarea de jgheaburi și burlane noi, Restaurarea fațadelor prin îndepărtarea elementelor adăugate la intervențiile anterioare (coșuri de fum, vopseluri, mozaic ceramic, tencuieli) și refacerea elementelor originare de zidărie, integrare cromatică, curățarea paramentului din cărămidă aparentă, refacerea integrală a soclului, până la înălțimea de 2 m, recondiționarea elementelor din piatră de la ancadramente, restaurarea și conservarea pridvorului, refacerea trotuarului perimetral ș.a.
Mobilierul (stranele, catapeteasma etc.) au fost executate din lemn de stejar şi mahon sculptat. De asemenea, amvonul şi scara ce urcă la etaj, executate din stejar şi fier, sunt de o frumuseţe aparte.


Se cuvine a se face precizarea că Sf. Biserică se află zidită pe partea de moşie a dnei Alexandra Gh. Ioanin, care, în anul 1934 a şi primit din par¬tea Patriarhului MIRON Diploma de ctitor. În anul 1920 Sf. Biserică a fost donată Mitropoliei Ungrovlahiei cu toate odoarele şi mobilierul său, conform Actului de donaţie nr. 17395/1520, cuprinzând şi curtea bisericii – 3800 mp, cu cimitirul în suprafaţă de 45 000 mp, care se află la o distanţă de 1 km de biserică.


La 25 octombrie 1920 Sf. Biserică a fost sfinţită şi dată cultului pentru nevoile religioase ale eno¬riaşilor. În anul 1931 ctitorii săi au construit casa parohială.
În anul 2001 au fost terminate lucrările la clo¬potniţă şi a fost pavată curtea bisericii. În curtea cimitirului parohial s-a ridicat o cantină socială cu o capacitate de 40 de locuri de masă. 
Slujitorii vrednici de pomenire care au slujit la această sfântă biserică au fost: Ioan Burlănescu, Grigore Colăcescu, Gheorghe Năstase, Ion Marinescu, Ioan Rădulescu și Diac. Florin-Ciprian Petre. În prezent slujesc: Pr. Paroh Ioan Pantilimonescu, Pr. Daniel Samson, Diac. Emilian Apostolescu și Pr. Nicolae Dumitaşcu – preot îmbisericit.  


În fie¬care an, parohia organizează excursii cu enoriaşii la diferi¬te mănăstiri din cuprinsul Patriarhiei Române și din afara ei.
În cadrul parohiei Andronache este implementat proiectul catehetic „Hristos Împărtăşit copiilor”, urmare căruia săptămânal au loc întâlniri cu copiii din parohia noastră, mai ales că existăși o colaborare strânsă cu profesorul de religie din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 40.


De asemenea, în toamna anului 2014, a fost înființat Departamentul de Tineret al parohiei Andronache, care are ca obiective apropierea tinerilor de biserică, implicarea acestora în acțiuni misionar-filantropice, în acțiuni culturale și religioase prin organizarea de activități specifice vârstei lor.


Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul 2024, biserica a primit în dar de la Pcuv. Arhim. Sosipatru Pitulias, slujitor al Bisericii Sf. Antonie din Veria, un fragment din moaștele Sf. M. Mc. Gheorghe. Acestea au fost așezate într-o raclă din argint, confecționată la Atelierele Patriarhiei, care a fost sfințită de către Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,  în data de 2 aprilie 2024, în Paraclisul Patriarhal Sf. Gheorghe.


În ziua de dumincă, 8 septembrie 2024, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, biserica Sf. Gheorghe a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Varlaam, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, eveniment la care au participat foarte mulți credincioși. Cu acestă ocazie biserica a primit cel de-al doilea hram, Nașterea Maicii Domnului.