Pelerinaj la Iași

În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2016, 50 de enoriași ai Parohiei Sf. Gheorghe Andronache au luat parte la un pelerinaj organizat în colaborare cu Agenția Basilica a Patriarhiei Române, la mai multe mănăstiri din jud. Iași și Buzău.

Avându-i alături pe preoții slujitori, Nicolae Dumitrașcu și Ioan Pantilimonescu, dis-de-dimineață, pelerinii au purces la drum într-o nouă călătorie spirituală, menită să cultive dragostea față de locurile sfinte și o mai bună cunoștere întreolaltă.

Ajunși pe colinele Iașilor călătorii s-au oprit la mănăstirile Cetățuia, Frumoasa și Galata. Pe lângă informațiile istorice și culturale primite de la ghizii mănăstirilor, credincioșii s-au bucurat și de învățături aducătore de mult folos duhovnicesc. Drumul a continuat cu vizitarea Catedralei mitropolitane din Iași și închinarea la moaștele Sf. Cuv. Parascheva, fapt are adus o mare bucurie participanților la acest pelerinaj. Continuând pe jos călătoria, pelerinii s-au recules în minunata ctitorie a lui Vasile Lupu, mănăstirea Sf. Trei Ierarhi, remarcabil și unic monument de artă creștină a veacului al XVII-lea. Drumul pedestru a continuat cu vizitarea ctitoriei ștefaniene, Sf. Nicolae Domnesc, care, desi reconstruită și purtând o pictură neobizantină, a oferit credincioșilor prilejul de a se ruga și a admira lucrarea ctitoricească a Sfântului Voievod moldav. Deși obosiți și oarecum presați de timp, pelerinii au mai parcurs câteva străzi pentru a descoperi o altă mănăstiresimbol a Iașilor, Golia, cu frumoasele-i fresce și turle, mărturisind evlavia și dragostea înaintașilor în fața divinității.

A doua zi, după odihna bine-meritată și bucuria împlinirii unui deziderat duhovnicesc, pelerinii au părăsit Iașiul pentru a se opri, o oră mai târziu, la ctitoria lui Iane Hadâmbul din sec. al XVII-lea, mănăstirea Hadâmbu. Prezenți în fața iconei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, credincioșii au participat plini de evlavie la slujba acatistului Maicii Domnului, oficiată de preoții parohiei Andronache.

Călătoria a continuat cu vizitarea unei ctitorii brâncovenești de pe meleaguri buzoiene, anume biserica fostei mănăstiri Adormirea Maicii Domnului din Râmnicu Sărat. Cuvintele părintelui paroh au i-au purtat cu gândul pe vizitatori în înțelegerea istoricului acestui reprezentativ locaș de cult brâncovenesc și, de asemenea, le-au descris frumusețea și simbolismul ascunse în admirabila pictură murală a lui Pârvu Mutu.

Încântați că au încheiat cu bine alt itinerariu duhovnicesc de excepție, că au văzut biserici frumoase și au întâlnit oameni înduhovniciți, pelerinii au revenit acasă mai plini de speranță și mai încrezători în a face față provocărilor cotidiene.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”26″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

Lasă un răspuns