Biserica şi Şcoala din sufletul meu

„O mai bună înțelegere a nevoilor spirituale și intelectuale ale copiilor”, aceasta a fost motivaţia încheierii unui parteneriat pentru educaţia copiilor între Parohia „Sfântul Gheorghe”-Andronache şi Şcoala Gimnazială nr. 40 din Capitală. În cadrul activităţilor derulate a fost inclus şi proiectul „Lăsaţi copiii să vină la Mine!“.
Datorită experienţei acumulate la activităţile educative derulate în cadrul parteneriatului dintre parohie şi şcoală, încheiat în luna martie a anului 2015, mai mulți copii de la Şcoala Gimnazială nr. 40 au fost cooptaţi să participe la o serie de ateliere de creaţie în cadrul proiectului „Lăsaţi copiii să vină la Mine!“. „Pentru o mai bună înțelegere a nevoilor spirituale și intelectuale ale copiilor, punerea în practică a cunoștințelor religioase, promovarea valorilor creștine, manifestarea sentimentului religios, evidențierea impor­tanței orei de religie alături de celelalte discipline școlare, din luna ianuarie am implementat acest proiect, pe care l-am inclus în cadrul concursului de creaţie «Biserica şi Școala din sufletul meu» al Patriarhiei Române. Am abordat creaţii artistice, literare şi digitale, iar colaboratori au fost profesorul de religie şi profesori învăţători de la Şcoala Gimnazială nr. 40”, a precizat pr. Ioan Pantilimonescu, preot slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Gheor­ghe”-Andronache, Protoieria Sector 2 Capitală.
„Mi-a plăcut cel mai mult că am mers la biserică şi mi-am petrecut timpul cu colegii. Am confecţionat mărţişoare cu drag şi sper că le-am adus o bucurie mămicilor şi bunicilor”, a mărturisit Xenia Elena Marin, din clasa a IV-a. „Copiii aşteaptă cu nerăbdare ziua când merg la biserică să picteze sau să se «joace cu nişte noduri», care se materializează în diferite forme. Am rămas adânc impresionată privindu-le chipurile liniştite, preocupate, dornice să plămădească frumosul cu mânuţele lor; ochiul îți întârzie asupra icoanelor pe sticlă şi asupra brăţărilor din noduri realizate de ei”, a spus Ioana Dumi­trașcu, profesoară pentru învăță­mântul primar.
Aceste activităţi educaţionale, a explicat profesorul de religie Titiana Curiman, de la Școala Gimnazială nr. 40, au menirea de a „pune accentul pe aspectul formativ al educaţiei, în înţelesul de structurare a caracterului şi dezvoltare a personalităţii copiilor, stimulându-i spre a-şi începe împlinirea, prin îmbinarea fericită dintre contemplaţie şi făptuire, cu ajutorul şi purtarea de grijă a Creatorului a toate”.
Atelierele de creație s-au desfăşurat de-a lungul lunii februarie, iar la final lucrările copiilor au fost expuse în cadrul unui eveniment caritabil. Sumele colectate, a precizat pr. Pantilimonescu, vor fi folosite la achiziţionarea de materiale didactice şi educative, ce vor fi distribuite copiilor de la Şcoala Gimnazială nr. 40 care au participat la acest proiect.

Sursa articol: Ziarul Lumina

Vernisajul expoziției „Lăsați copiii să vină la Mine”

În cadrul proiectului-concurs „Lăsați copiii să vină la Mine”, desfășurat în perioada ianuarie-martie 2016, la Parohia „Sf. Gheorghe” Andronache, duminică, 28 februarie a.c. a avut loc vernisajul expoziției „Lăsați copiii să vină la Mine”.
În cadul expoziției au fost prezentate creațiile artistice, literare și digitale, realizate de copiii din parohie, în colaborare cu Școala Gimnazială Nr. 40, București.
La invitația părintelui paroh Nicolae Dumitrașcu, după finalizarea Sf. Liturghii, cei peste 150 de participanți – părinți copii, bunici, profesori, coordonatori, invitați, s-au delectat cu privirea, admirând desene, colaje, icoane pe sticlă și pe lemn, poezii și rugăciuni, create cu multă pasiune și talent de copiii din parohie. Tinerii din Departamentul de copii și tineret al parohiei au asigurat buna desfășurare a evenimetului, oferind totodată celor prezenți ceai, cafea, produse de patiserie.
Cu acest prilej copiii au oferit celor prezenți mărțisoarele confecționate de ei în cadrul atelierelor de creație, primind în schimb emoții, zâmbete, felicitări și donații în bani. Sumele colectate vor fi direcționate către copiii implicați în proiect, în vederea achiziționării de materiale didactice și educative, unul din scopurile demersului creativ fiind sprijinirea educației și conștientizarea opiniei publice cu privire la aceasta.
Opiniile unora dintre cei implicați în proiect sunt edificatoare pentru a constata feed-back-ul pozitiv și încurajator:
Profesor religie Titiana Curiman, Școala Gimnazială, Nr. 40, București: Parteneriatele dintre Scoala si Biserica, evenimentele religioase, manifestarile crestine sunt foarte importante pentru elevi, ei au cel mai mult de castigat. Scopul lor este de dezvoltare a spiritului antreprenorial prin organizarea, promovarea şi valorificarea produselor activităţii desfăşurate, dar si acela de a mobilizare a comunităţii locale în scopul întrajutorării copiilor cu probleme sociale și familiale.
Marin Xenia Elena, clasa a IV-a: ,,Mie mi-a plăcut cel mai mult că am mers la Biserică și mi-am petrecut timpul cu colegii. Am confectionat mărțișoare cu drag si sper ca le-am adus o bucurie mămicilor si bunicilor.”
Calapod Lavinius David, clasa a IV-a: ,,Eu am fost impresionat de felul în care era aranjată biserica. Mi-a plăcut liniștea și felul în are am realizat mărțișoarele. La final am făcut o poză de grup și toți am plecat la școală fericiți pentru că ieșise din mânuțele noastre un mic mărțișor.”
Zaina Roberta, clasa a IV-a: ”Am participat cu drag la această activitate și m-am bucurat că am putut să fac o surpriză plăcută unor doamne ce îmi vor aprecia munca.”
Anghel Miruna, clasa a IV-a: ”A fost frumos, aglomerat. Mi-a plăcut mult. Sunt impresionată de cât de mulți am fost. Eu merg la biserică să pictez, dar de această dată am confecționat mărțișoare și felicitări pentru toate mamele și bunicile din parohia noastră.”
Bibliotecar Marilena Chiriță, Biblioteca Metropolitană, București: M-am alăturat inițiativei preoților slujitori Nicolae Dumitrașcu și Ioan Pantilimonescu, cu gândul că organizarea expoziției din cadrul concursului de creație “Lăsați copiii să vină la mine” va fi atât pentru elevii participanți, cât și pentru enoriașii Parohiei Andronache prilej de bucurie, de cunoaștere și de o mai bună înțelegere a nevoilor spirituale ale copiilor noștri. M-au impresionat picturile, desenele și rugăciunile din sufletul lor de copil!
Preoții slujitori ai Bisericii „Sf. Gheorghe” Andronache mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect și celor care l-au sprijinit, într-un fel sau altul, încredintându-i de întreaga considerație, rugându-L pe Dumnezeu să le dăruiască pace, bucurie, sănătate și împliniri duhovnicești.

[nggallery id=20]

 

Corul „Symbol” la biserica Andronache

Duminică, 18 ianuarie 2015, la invitaţia părintelui paroh Nicolae Dumitraşcu, membrii Corului „Symbol” al Patriarhiei Române, coordonaţi de prof. diac. Jean Lupu, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, oferind credincioşilor participanţi la această slujbă un prilej de mare bucurie duhovnicească. Cu glasuri cristaline şi duioase, copiii şi tinerii care alcătuiesc acest unic ansamblu în peisajul coral românesc, au reuşit să creeze o atmosferă de rugăcune deosebit de intensă şi sensibilă, încălzind inimile şi bucurând auzul tuturor celor din biserică. Deşi obişnuiţi ei înşişi să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie, credincioşii nostri s-au abţinut, lasând glasurile curate ale tinerilor şi copiilor să umple spaţiul eclesial dar, mai ales, sufletele lor.
Cu toţii, preoţi şi credincioşi, şi-au exprimat bucuria participării la această Sfântă Liturghie, precum şi dorinţa de a-i reasculta cât mai curând în biserica parohiei noastre.
[nggallery id=6]